Może to będzie zaskoczeniem, ale najlepszym i w sumie jedynym naturalnym sposobem obniżenia cholesterolu jest dieta. Niestety. Aby skutecznie obniżyć cholesterol musimy zmienić nawyki żywieniowe. Nie ma na to rady. Są oczywiście chemiczne sposoby obniżenia cholesterolu, jednak dzisiaj piszę o naturalnych sposobach jego obniżenia.
Chcąc obniżyć poziom cholesterolu we krwi musimy ograniczyć ( a czasem nawet wykluczyć) spożywanie min. tych produktów:
- majonezu
- tłustych mięs
- wątróbki
- potraw smażonych na głębokim tłuszczu/smalcu np. frytek, chipsów
- salami
- serów żółtych i topionych
- tłustego mleka
- śmietany
- masła
- białego pieczywa
- należy też unikać potraw smażonych na maśle, smalcu, słoninie oraz na margarynach twardych (służących do smażenia)
Teraz pewnie zastanawiasz się co można jeść. Wiesz już co należy wykluczyć, pora na przedstawienie produktów, które warto włączyć do swojej diety przeciwcholesterolowej:
- chude mięso i wędlina
- ryby bogate w kwasy omega 3 – łosoś, tuńczyk, makrela
- chudy biały ser
- niskotłuszczowe mleko i jogurty
- owoce i warzywa
- pieczywo ciemne
- zboża – podobnie jak owoce i warzywa jest bogate w błonnik – błonnik powoduje obniżenie poziomu cholesterolu w organizmie.
- czosnek
- w niewielkich ilościach orzechy, nasiona strączkowe np. słonecznik lub pestki dyni
Jak więc widać, można naturalnie obniżyć poziom cholesterolu. Jest to jak najbardziej możliwe. Niestety (albo stety) naturalne sposoby obniżania cholesterolu sprowadzają się do zmian żywieniowych. Trzeba niestety z rezygnować z pysznych, tłustych, smażonych potraw. Zwiększyć ilość błonnika w pokarmach. Trzeba uważać na to co się je. Nie ma innego wyjścia. Jednak zmiana sposobu odżywiania jest skutecznym sposobem obniżenie cholesterolu. Na dodatek taka dieta sprzyja odchudzaniu. Można więc odchudzić się i obniżyć poziom cholesterolu. I tylko sera żółtego żal…
zdjęcie: Frytki (ziemniaki smażone) przez yamada taro