Można powiedzieć, że nadmiar cholesterolu staje się chorobą cywilizacyjną. Wszystko bierze swój początek w wysoko przetworzonym jedzeniu. Jedzeniu, które spożywamy. A spożywamy takie jedzenie, gdyż ciągle brakuje nam czasu na zdrowe odżywanie. I to nie jest nasza wina. Bowiem trudno mówić o winie, kiedy robimy to nie z własnego wyboru.
Tempo naszego życia niestety już nie zależy od nas. Tak zmienia się cywilizacja. Żyjemy coraz szybciej i niestety ma to odbicie na naszym zdrowiu. Bardzo często nie mamy wpływu na to co jemy. Mamy wybór – albo jemy to co jest, albo nie jemy nic. Czyli jak widać, wybór jest żaden. Dlatego też i poziom złego cholesterolu w naszych organizmach rośnie. Ale można z nim walczyć. Walczyć w sposób naturalny.
Jednym z najlepszych naturalnych sposobów na zbijanie cholesterolu jest stosowanie błonnika witalnego. Dlaczego błonnika witalnego? – ktoś może zapytać. To bardzo proste. W skład błonnika witalnego wchodzą nasiona babki płesznik. A jak powszechnie wiadomo, nasiona te (babki płesznik) mają ogromny wpływ na obniżenie cholesterolu.
Zawierają one rozpuszczalne pektyny, które hamują ponowne wchłanianie żółci (żółć zawiera cholesterol) do organizmu. Pektyny zatrzymują żółć i wydalają ja z organizmu. Czyli jak widać, wydalają cholesterol przez to nie pozwalają mu się ponownie wchłonąć. Jako ciekawostkę dodam, że USA nasiona płesznika dodawane są do niektórych wypieków np. wafli, czy płatków zbożowych.
Stosowanie błonnika witalnego to naturalny sposób na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Naturalny, prosty, skuteczny. I nie wymaga wyrzeczeń.
zdjęcie: Macierzystych i winorośli przez MALIZ ONG